About the Recipe
Knaffe is a sweet dish that is widespread in Israel and parts of the Arab world. There are different spellings, see Wikipedia entry: "Kunafah (Arabic كنافة, DMG Kunāfa, also Kanafa, Kanafeh, Kunafeh, Turkish: Künefe) is a Levantine warm dessert made from a special cheese (quark) and Kadayif [Kadaif]."
Filo – Kadaif Filo or phyllo is a very thin, unleavened dough used for baked goods such as baklava and börek in Middle Eastern and Balkan cuisine.
Filo dough itself is available in our supermarket refrigerated aisle, but cannot be converted into kataif, the stringy version of phyllo dough, by chopping it up. Because the kataif is spun during production. To do this, you throw the dough onto a hot wheel. As the wheel rotates, it bakes the threads on the wheel. For manual production, you not only need the instruments, but also enough experience to throw the threads evenly. Kataifi makers are a popular attraction in Middle Eastern markets. Fresh Kataif dough can be purchased in our specialist shop for Arabic food, for example in “Halab” on Pfotenhauerstr. 74.
Ingredients
500g Kadaif (fadenförmiger Filo-Teig)
5 Stk Äpfel, grün (sauer, z.B. Boscop oder Cox Orange)
100g Ziegenricotta (in Deutschland schwierig zu finden, auch von der Kuh in Ordnung)
10g Zucker, weiß
1 TL Zimt
1 Prise Muskatnuss, gerieben
1 Prise Kardamon
200g Butter
75g Marzipanrohmasse
Preparation
Die Äpfel schälen, in Stücke schneiden und in einer Kasserolle mit 20 g Butter, Zimt, Muskat, Kardamon und Zucker kochen, bis sie weich sind. Die Äpfel abkühlen lassen. Die Äpfel zum Abtropfen in ein Sieb geben und den Saft auffangen.
Das Marzipan in einem Mixer zerkleinern, den Ricotta hinzufügen und beides gründlich mischen.
180g Butter zerlassen. Den Kadaif hinzufügen. Die Hälfte des Teigs in einer großen Pfanne gleichmäßig flach verteilen. Die Marzipan-Ricotta Mischung darauf verteilen. Oben auf die Apfelstücke legen. Mit der zweiten Hälfte des Teigs zudecken.
Den „Knaffe“-Strudel bei niedriger Hitze 5-7 Minuten backen, bis er goldbraun ist. Strudel umdrehen und auch von der anderen Seite 5-7 Minuten goldbraun backen.
Den „Knaffe“-Strudel vom Herd nehmen und auf einer großen Platte anrichten. Mit Apfelflüssigkeit beträufeln. Mit einem Löffel portionieren.